Monumentale, rijk versierde koetspoort van het voormalige huis van graaf de Vilain XIV. In 1938 in de nieuwbouw van het Jezuïetenklooster toegepast als toegang tot de plein voor de (voormalige) rectoraatskerk van het Heilig Hart en onderdeel van het Canisium.
Het klooster van de paters Jezuïeten werd in 1939 gebouwd op de plaats van de Tongerse Barakken voor de cavaleriesoldaten van het garnizoen. Vlak achter de hoge stadsommuring, zodat ze snel ter plekke waren bij alarm. Bij de sloop bleef aan de oostzijde wel het (refugie)huis van de adellijke familie Vilain bewaard. Dit stadspaleis was aan het eind van de 18e eeuw gebouwd met een ruim voorplein met koetshuizen en stallen. Aan de straat werd het bezit afgegrendeld door deze Lodewijk XV stijl koetspoort. Een van de weinige overblijfselen uit die tijd. Links van de poort is een klein kapelletje opgenomen voor het devotiebeeldje van Maria van Foy, Troosteres der Bedroefden. Het dateert uit het midden van de zeventiende eeuw. In een muur links achter de poort zit een gedenksteen met een drietal 18e eeuwse grafzerken uit de oude Jezuïetenkerk aan de Bredestraat.
Nu is op dit terrein de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht gevestigd.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons