Back Button

De stad had in vroegere tijden zeer veel café's annex brouwerijen en herbergen. In Maastricht kennen we het lied: "Waar de brouwer is, hoeft de bakker niet te zijn". Dit ging zeker niet altijd op, want vaak was aan een bakkerij ook een brouwerij verbonden. Dit pand komt al voor als herberg/café in 1485 en is zonder onderbreking als zodanig dienst blijven doen. Daarmee is " 't Rosenhoedje" het oudste café van de stad. Deze naam duidt op rozen en niet op het rozenhoedje van de rozenkrans. In het Ancien Regime droeg dit stuk van de huidige Boschstraat de naam Houtmarkt (Holtmerckt), soms ook Veemarkt en in de tweede helft van de 18e eeuw "De Oude Koemarkt".

Fragmenten uit het verleden

In de krant ‘Journal de la Province de Limbourg’ wordt op15 november 1828 deze advertentie geplaatst, waarin het pand “in hetRoosen-hoedje” wordt genoemd in combinatie met een zekere L. Frederiks. De stalhouder Lambert Frederiks was eigenaar van het pand Boschstraat 107, maar waarschijnlijk deed hij zijn zaken dus vanuit nummer 109.Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons