Back Button

sUb sIgno CrUCIs eXfUnDo tUte forMatUr

Replica

Om maar meteen met het 'slechte' nieuws te beginnen; dit is niet de originele steen, maar een moderne replica en hij is ook niet oorspronkelijk van de Lantaarnstraat maar van de Capucijnenstraat 15, waar het huis moest wijken voor de latere brandweerkazerne.

Toch nog een beetje goed nieuws; de oorspronkelijke steen van 1737 is bewaard gebleven, zij het dat er een stuk van verdwenen is, en hij ligt nu in het externe depot van het Bonnefanten.

Capucijnenstraat 15, ca 1900
foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Depot Bonnefanten

Hoewel de originele steen niet meer compleet is en het daarop opgenomen chronogram niet meer in zijn geheel leesbaar, is men er toch in geslaagd dat volledig te reconstrueren en op de replica weer te geven:

sUb sIgno CrUCIs eXfUnDo tUte forMatUr,

dwz Onder het teken van het kruis wordt (dit huis) vanaf het fundament veilig gebouwd.(1737).

Verkeerde interpretatie

Waarom men in de Lantaarnstraat gekozen heeft voor een replica in plaats van de originele steen, is onbekend, maar er is toen wel de fout gemaakt om het eerder ook in het depot liggend en hier herplaatste onderschrift IN HET GROON CRUYS 1730 te koppelen aan de steen van de Capucijnenstraat. Het groene kruis - overigens zonder afbeelding - is afkomstig van Achter het Vleeshuis 25.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons