Back Button

Het afgebeelde dier op de Grote Gracht 21 is duidelijk ontleend aan de heraldiek. Het is een dubbelkoppige arend die met elke poot op een berg staat. Het is dus een letterlijke uitbeelding van de vroegere huisnaam "in den arenbergh", die volgens De Stuers te lezen was op de gevel van Grote Staat 27, waar deze gevelsteen vandaan komt.
Arenberg was ook een familienaam en in Maastricht zeker niet onbekend. Hij behoorde toe aan een grafelijke familie die meermalen een rol gespeeld heeft in de Maastrichtse historie. Berucht was vooral Willem van der Marck, beter bekend als 'het everzwijn van de Ardennen', die door de Luikse bisschop in 1485 op het Vrijthof werd terechtgesteld.
Ondanks de heraldische uitvoering is het verband tussen gevelsteen en dit adellijk geslacht niet aantoonbaar.

Een andere dubbelkoppige (Habsburgse) adelaar is te zien
op het Vrijthof bij het Spaans Gouvernement

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons