Back Button

In de 16e eeuw heette het huis IN DEN STROUS (spreek uit Stroes, een nog steeds voorkomende familienaam). Daarna kwam het in andere handen.
Toen Bartholomeus Rijsack in 1730 tweeduizend gulden leende om zijn houten huis ‘den voogel struys’ aan het Vrijthof opnieuw, maar dan in steen op te laten trekken, werd het bestaande uithangbeeld vervangen door een gevelsteen:
'Dan sullen sy wederom opwercken tot syn tweede statie en brengen in de boschweeringhe synen vooghel struys uytgehouwen in den blauwen steen volgens model.'

Vrijthof, tekening Joshua de Grave1669 op het hoekhuis het uithangbeeld van de vogel struis

Dat model was ook wel nodig, want het is niet aannemelijk dat de gevelsteenmaker ooit een struisvogel in het echt gezien had. De hier afgebeelde struisvogel van de steen én de gravure lijken wel een eeneiige tweeling en het kan dan bijna niet anders dan dat de prent als voorbeeld genomen is. De prent is een detail uit een van de dertig zeer populaire kopergravures van vogels uit de serie Avium Vivae Icones van de Antwerpse graveur Adriaen Collaert (1560-1618).

Raadseltje: hoe is het mogelijk, dat er een in 1673 ingeslagen kanonskogel zit (aan de voorzijde boven het meest rechtse raam van de eerste etage) in een gevel, die in 1730 geheel nieuw is opgetrokken?

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons