Back Button

Er is zonder twijfel een laurierboompje afgebeeld. Tussen kruin en pot staat nog een tekst, maar die is vanwege de verweerde staat van de gevelsteen nauwelijks meer leesbaar.
Volgens gevonden gegevens zijn er diverse mogelijkheden:  INDEN LAUWRIERBOMEN 1708, IN DEN LAUWRIERBOOM 1703, INT LAURIERBOOMKEN 1758 en IN DE LAU RIER BOME 1723.
Op een archieffoto van 1912 met het opschrift IN 'T ORANGEBOOMKEN is de tekst met een beetje goede wil te lezen als INDE LAUW RIER BOMEN 1728.
Het jaartal is vrijwel zeker goed, zeker als je weet dat Paulus Stassen, burgemeester van St. Pieter, dit huis gekocht had en in 1728 fl. 1200,- leende "tot opbouwinge", waaronder zeker de verstening van de gevel(s) verstaan moet worden en zo het plaatsen van een gevelsteen mogelijk werd.

Op de archieffoto is boven het boompje een schildje van vertind plaatijzer gespijkerd. Dat was een brandplaatje, waarmee aangegeven werd dat het huis tegen brand was verzekerd. Iedere verzekeringsmaatschappij had zijn eigen plaatje. Hieronder zie je het plaatje van Primes Bruxelles met de afbeelding van de aartsengel Michael, die de (brand)duivel overwint.

Gevel en gevelsteen werden bij de algehele renovatie van deze straat in 1963 van nr. 4 naar de overkant Smedenstraat 17 verplaatst.

Primes Bruxelles

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons