Back Button

Dit was vroeger een slagerswinkel waar die ossekop prima op zijn plaats was. Toch is die steen oorspronkelijk niet van hier maar van de vroegere vleeshal in de Grote Staat 3. Op een goede dag vanuit het museum herplaatst en op de kraagsteen boven de os voorzien van een nieuwe en onterechte naam: IN DE GOUWE OSSEKOP.

De kop is nu voorzien van plastic hoorns. Vroeger waren dat echte hoorns. Maar die bleken tamelijk gevoelig te zijn voor weersinvloeden, waardoor de os er regelmatig eentje verloor, met als gevolg steeds een nieuw ‘kapsel’.

De voormalige Vleeshal op een tekening van Philip van Gulpen uit ca 1840. Hoe die gevel er vroeger vanaf 1666 uit zag en rijkelijk versierd was.
De ossekop is het enige onderdeel dat in de nieuwe gevel daar is hergebruikt nadat die in 1856 was ingestort en weer opgebouwd.

Foto van de Grote Staat begin 20e eeuw toen het pand al geruime tijd in gebruik was als opslagruimte voor brandspuiten (op het gevelbord staat de tekst: Brandweer).

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons