Back Button

Hoewel IN DE EYCK dan niet herplaatst is op zijn oorspronkelijke plek, is de keuze van het nieuwe adres niet zo maar willekeurig geweest. Het huis Boschstraat 104 droeg van oudsher de benaming: "de groene eycke". In 1651 was er een brouwerij gevestigd en in 1813 werd het "hotel du chêne vert" genoemd. Deze naam is tot in de 20e eeuw bewaard gebleven. Minder gelukkig is men geweest met de plaats in de gevel. Het is even zoeken: om de hoek in het St. Catharinastraatje met een van de zegeningen van de moderne tijd, een verkeersbord, er pal voor.

Dezelfde steen is te zien op een oude foto van de achtergevel Rechtstraat 12, geflankeerd door twee jaarstenen 16 - 96. Op dit adres zijn nu - in de voorgevel - nog een moderne versie van de Eyck en de twee jaarstenen 16 - 96 te zien. Vroeger werd abusievelijk aangenomen dat IN DE EYCK afkomstig was van Kersenmarkt 8, dat inderdaad ook die naam voerde.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons