Back Button

De eerste drie letters van Jezus waren oorspronkelijk in Griekse hoofdletters: (ΙΗΣΟΥΣ): Iota, Eta en Sigma. Dit wordt ook geschreven als IHC. De hoofdletter S wordt in het Grieks oorspronkelijk als Σ geschreven, terwijl die H eigenlijk een E had moeten zijn.

Men zocht zijn heil bij allerlei sinten en heiligen, maar de ultieme bescherming dacht men te vinden bij Christus, die vertegenwoordigd wordt door het kruis en de letters IHS, d.w.z. : Iesus Hominum Salvator = Jezus de redder van de mensen; ofwel In Hoc Signo = In Dit Teken (zult gij overwinnen).
IHS als huisnaam klinkt natuurlijk niet zo lekker en daarom werden huizen met dat teken aangeduid als 'de soete naam' (van Jezus).
Het IHS-teken is verder nog te vinden op de Grote Gracht 20 en in de gevel van Rechtstraat 11.

Het pand stamt mogelijk uit de 17e eeuw. Volgens het register van eigendomsoverdracht 1819-1936 heeft Jan Muijsenbeek het huis overgenomen van zijn naamgenoot Herman in 1831, die het waarschijnlijk had gekocht in 1803 of 1804. Zie de Franstalige advertentie uit de Journal de la Meuse van 2 december 1803.

Het pand was toen bewoond door de familie J.Berents, een slotenmaker. In 1847 kocht Hendrik Joseph Mesters het pand en woonde er tot zijn overlijden in 1886. In 1888 verkochten de nabestaanden het aan Johannes Tans, die het pand na zijn overlijden van zijn vrouw in 1906 verkocht aan Stoombierbrouwerij Ceres NV en later St. Servatiusbrouwerij NV. Zij hadden een hele reeks panden in Maastricht in bezit. In 1972 kocht de zelfstandige caféhouder Christiaan Scharis het pand. Het pand is nog steeds in bezit van zijn familie.

Dit is de advertentie van de verkoop gepubliceerd in de Journal du Limbourg op 8 februari 1846.


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons