Franciscanen- of Minderbroederskerk
In 1234 kregen de Franciscanen toestemming om aan de Pieterstraat een klooster te stichten en in 1298 werd een begin gemaakt met de bouw van een grote kloosterkerk, die in gotische stijl met mergelstenen blokken werd gebouwd op een fundament van hardsteen en kolenzandsteen. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd het schip voorzien van luchtbogen en werden enkele kloostergebouwen rond een nieuwe kruisgang gebouwd.
In 1632 werden de Franciscaner paters uit de stad verbannen na het ‘Verraad van Pater Vink’. Hij werd door de Staatse, protestantse machthebbers er van beschuldigd samen met nog andere "samenzweerders" Maastricht in handen te hebben willen spelen van het Spaanse leger (lees katholieken). Het is overigens nooit bewezen.
De kloostergebouwen werden tot 1876 voor verschillende militaire doeleinden benut en sinds 1881 is hier het Rijksarchief gevestigd.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons