Back Button

DRUKKUNSTMUSEUM

U bent hier bij het Drukkunstmuseum. Als gevolg van snel ontwikkelende hedendaagse technieken is de dominantie van ‘het beeld’ de laatste jaren enorm toegenomen. Het museum laat zien dat de geschiedenis zich op dit punt herhaalt.  Al in de 15e eeuw zorgde de drukpers immers voor een vergelijkbare, grote verandering. Het museale verhaal begint dan ook bij de geschiedenis en ontwikkeling van de drukpers . Het hoogwaardig vakmanschap van de mensen voor en achter de drukpers komt vakkundig aan bod. Er is uitgebreid aandacht voor het artistieke proces van de kunstenaars en hun werkwijze in het atelier. Dit komt aan bod middels de prentkunst van vroeger. Ook de actualiteit ontbreekt niet: op de bovenverdieping van het kapelgebouw wordt het werk getoond van de kunstenaar René Glaser. Het sfeervolle museum bestaat uit een kapelgebouw, overdekte binnenplaats en een historische drukwerkplaats.


HISTORIE KAPELGEBOUW

Het kapelgebouw is onderdeel van het museum en bevindt zich op de binnenplaats achter de Jodenstraat  en de Kesselskade.  Het officiële adres is Kesselskade 53. De kapel is één van de weinige nog bestaande Vincentiuskapellen in ons land . De Vincentiuskapel is van belang vanwege het feit dat het gebouw een sociaal-culturele en architectonische ensemblewaarde vertegenwoordigt. Het is één van de vroegste voorbeelden van de neogotische bouwstijl in Nederland. Het gebouw is omstreeks 1850 door de Duitse architect Carl Weber gebouwd, enkele jaren voor het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland (1853), opgetrokken in opdracht van monseigneur Rutten.  Deze katholieke priester, een bekende voorvechter van de verbetering van de leefomstandigheden van het arbeidersproletariaat van de Maastrichtse aardewerk- en glasindustrie. Hij was zeer begaan met het lot van arme kinderen en liet op het binnenterrein een school en kapel bouwen. De kapel heeft zijn religieuze functie verloren. Het gebouw heeft nu een museale functie en is onderdeel van het museum.  


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons