Back Button

Droogscheerderscharen als gevelsteen

Een marmeren gevelsteentje in de vorm van een typisch heraldisch schild met daarop een drietal droogscheerdersscharen als familiewapen siert sinds kort de gevel van Looiersgracht 4. Vermoedelijk is het helemaal geen gevelsteen gezien de schildvorm, de dikte van 3 cm en het gebruikte materiaal, maar moet denkelijk meer gedacht worden aaneen onderdeel van een marmeren schouw. Het steentje is met toestemming van LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) uit het depot gehaald, opgeknapt en in een qua ouderdom bijpassende gevel herplaatst.

In een willekeurige gevel, want er is totaal niet bekend waar het steentje oorspronkelijk vandaan is gekomen. Een geïnteresseerde VMG-volger (Vrienden van Maastrichtse Gevelstenen) heeft een twaalftal families in Nederland en België kunnen achterhalen die deze scharen in een aantal uitvoeringen als hun familiewapen voerden: Baenixoort, Banjaert, Bagmus, ten Have, van de Poel, Baduel, Bousiaux, Commognes, Dumont, Felbiers, Guerin, Hellinx. Voor een opmerkelijke Maastrichtse connectie zorgt kanunnik Mathias Finiers op wiens grafsteen in de kruisgang van de OL Vrouwebasiliek deze drie scharen ook te zien zijn. Maar dat blijft natuurlijk een gok.

Gehaald uit het Bonnefantendepot

Schoongemaakt en ingekleurd; herplaatst 2016.

Droogscheerderscharen.

De scharen op de steen zijn droogscheerderscharen, het kenmerkende gereedschap van een droogscheerder. Hij knipte met zijn grote vlijmscherpe schaar (er zijn exemplaren bekend van meer dan 1 meter lang) de uit het weefsel stekende losse vezeleinden weg, waardoor het 'geschoren' laken glad werd.

Ze worden wel eens versleten voor schaapscheerdersscharen, maar die zijn veel kleiner en hebben een andere vorm.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons