Dit gebouw diende vroeger als wolwaag. Er mocht geen wol doorgevoerd of verhandeld worden, alvorens deze ter weging bij de wolwaag was aangeboden. Het was gebruik de inning van deze accijnzen te verpachten.
De beide medeheren van Maastricht, waarvan de wapens naast de weegschaal zijn afgebeeld, hadden recht op een deel van die inkomsten.
hoC ponDere CVIqVe sVVM, zo luidt het chronogram onder de weegschaal, d.w.z. op deze waag bekomt ieder het zijne (1721). En dat zullen de beide heren van Maastricht wel een aardige spreuk gevonden hebben.
De wapens van beide heren van Maastricht.
Links is dat van toenmalige prinsbisschop van Luik, Joseph Clemens, hertog van Beieren.
Rechts is van de Staten Generaal als opvolger van de hertog van Brabant.
In de 18de eeuw stelde de lakennijverheid in Maastricht niet meer zo veel voor. Maar in de Middeleeuwen verscheen het Maastrichtse laken op de Jaarmarkten in het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie en werd zeker ook verhandeld in het Brabantse Antwerpen en Bergen op Zoom, alsmede het graafschap Holland.
Toen was het Gewantmakersambacht van de lakenwevers het machtigste ambacht in Maastricht. Zij hadden veel huisweverijen, zowel in het Boschstraatkwartier als in het Jekerkwartier, en drijvende volmolens ( het "vollen", het klei stampen in de stof om die dikker, voller te maken) op de Maas. Volgens de legende over het lakenweversambacht kan nog vermeld worden, dat de bouw van de grote St. Matthiaskerk aan de Boschstraat voor een groot deel uit de boetegelden van het ambacht betaald werd.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons