Back Button

Dit christelijk symbool treffen we aan op drie huizen, die vroeger op de Grote Gracht 20, Boschstraat 64 en Rechtstraat 11 als "de soete naam" door het leven gingen.
De eerste drie letters van Jezus in Griekse hoofdletters (ΙΗΣΟΥΣ): Iota, Eta en Sigma. Dit wordt ook geschreven als IHC. De hoofdletter S wordt in het Grieks oorspronkelijk als Σ geschreven, terwijl die H eigenlijk een E had moeten zijn. Daarmee ging ook de oorspronkelijke betekenis verloren en werden de letters verklaard als: Iesus Hominum Salvator, d.i. Jezus verlosser van de mensen. Bovendien werd er nog vaak een kruis op de H gezet, waardoor gelezen kon worden: In Hoc Signo, d.w.z. In Dit Teken, waarmee dan het kruis bedoeld werd.


Rechtstraat 11 en Boschstraat 64:

Bij dat van de Grote Gracht is ook nog het Brandend Hart van Jezus toegevoegd, terwijl op de steen van Tongersestraat 53 (het vroegere Jezuitenklooster) de spijkers zijn afgebeeld waarmee Christus aan het kruis werd genageld.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons