Back Button

Poort van Rekem


In Maastricht was ‘poort’ een algemene naam voor een adellijke woning.

Waarschijnlijk omdat die woningen allemaal een grote koetspoort hadden.

Het kwam wel vaker voor dat een adellijke familie, die in de nabijheid van Maastricht,  woonde in de stad zelf een verblijfplaats had waar ze in onveilige tijden bescherming konden vinden, zoals ook de heer van Reckheim of Rekem, waarnaar dit huis is vernoemd.

Er bestaat al een vermelding uit 1475 dat jonker Willem van Sombreffe, heer van Kerpen en Rekem, overleed in een huis in de Bredestraat, tegen het St. Jacobsgasthuis.

Vanaf 1589 was het pand van de Jezuïeten. Toen die in 1639 uit Maastricht werden verdreven, kwam het in handen van de stad. Het werd de woning voor de militaire commandant Stein-Callenfels. Tussen 1640 en 1662 zetelden hier de Brabantse en Luikse schepenbanken, totdat die het nieuwe stadhuis konden betrekken. Daarna zetelde de militaire commandant er weer tot hij in 1726 naar Tongersestraat 6 verhuisde. Rond 1820 werd het huis het eigendom van koopman Pieter Jan Cools. En in 1829 vestigde zich hier de wijnhandel van Guillaume Polis, die gehuwd was met een dochter van wijnhandelaar Rijckelen.

Achter het pand ligt een grote tuin, die grotendeels onderkelderd is. Het was in het verleden een wijnkelder van wijnhandel Polis & Rijckelen. De ingang lag bij de poort van Bredestraat 19. In 1971 fuseerde de wijnhandel met de firma Sauter. De wijnkelder werd toen gesloten.

(Bron: Zicht op Maastricht)

In het midden van de achttiende eeuw is het pand verbouwd. Het kreeg toen de huidige voorgevel. Wat er met het achterliggende deel is gebeurd, is niet bekend.

Het huis heeft een brede gevel in baksteen Lodewijk XV-stijl. Een zwierige asymmetrische rococostijl, die in de versiering van de poortomlijsting en het timpaan boven de ingang goed tot uiting komt.

Daar staat ook een gestucte afbeelding van een exotisch landschap met palmbomen en een ronde tempel. Of dat een bepaalde betekenis had of gewoon fantasie, is echter niet bekend.


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons