Back Button

In de literatuur wordt deze steen de ridder, ruiter, keyser en Lodewijk XIV genoemd; een bewijs dat men blijkbaar ook niet precies wist wat of wie daar afgebeeld wordt.

De keyser is het meest aannemelijke.
Niet alleen draagt de ruiter een keizerskroon; de keyser is van al die benamingen ook de enige die genoemd wordt in een  gicht van 13-01-1740 als hoekhuis van de Batterijstraat en de Uitbelderstraat en dat is nu dus Batterijstraat 34.

Behalve dat dit een uitzonderlijk fraai uitgevoerde steen is, valt hij ook nog op door zijn 'overdreven' ver uitstekend relief - anders dan normaal bij andere gevelstenen - alsof de figuur een volledig driedimensionaal uitgewerkt beeld is, dat tegen de gevel is geplakt.

De beeldhouwer had blijkbaar moeite met de lichaamsverhoudingen, waardoor de gevelsteen een soort volkskunstachtige uitstraling heeft, dat ook zijn bijzondere charme heeft.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons