Guus Röell zal wel even opgekeken hebben toen hij in 2005 van familie en vrienden een gevelsteen kado kreeg voor zijn 60e verjaardag.
De voorstelling op de steen heeft wel enige uitleg nodig, want er is veel op te zien. Over elk beeldelement is nagedacht en ieder heeft betekenis. De centrale figuur van de beer komt uit het wapen van de familie Röell. Hij houdt als een soort Justitia een weegschaal vast, die met de boven afgebeelde vogel betrekking heeft op jonkheer Mr. Dr. August Röell. Hij is namelijk jurist en heeft als bioloog een proefschrift over het kauwtje geschreven.
De boom verbeeldt een stamboom en het kleine zijtakje is voor het zoontje van het echtpaar Röell-Kardaun.
Op de achtergrond de Maas met de St. Servaasbrug en de Hoegbrögk, waarmee behalve de plaats ook de datering is vastgelegd (na de plaatsing van de nieuwste brug). De 'richting' van de steen komt overeen met de werkelijkheid; de zon komt aan dezelfde kant op als de zon op de steen, en is een verwijzing naar het antiek uit het oosten en vroegere koloniën, waarvan men de producten in de Kunst en Antiekzaak kan vinden.
Met recht kan hier gesproken worden van een 'verhalende gevelsteen'.
Beeldhouwer Tycho Flore kapte de voorstelling uit een 174 cm brede steen van Calcaire de Vinalmont
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons