Back Button

Gekleurde handen

Het zijn twee stenen, die bij elkaar horen: een linker en een rechter hand. Een zogenaamde dubbelsteen, die toegepast werd op een hoekhuis dat over twee voorgevels beschikte.

Gekleurde handen roepen associaties op. In het verleden werden ze graag gebruikt door bepaalde beroepsgroepen. Een gouden hand wees in de richting van een zeepziederij, een blauwe hand moest je vaak bij een lakenverver zoeken. De luibe of ambachtskamer van de ververs op de hoek van de Grote Staat / Nieuwstraat werd in 1588 'dye blauwhand' genoemd.

Herplaatst

Victor de Stuers zag deze dubbelsteen in 1868 nog op de hoek van de Grote Staat en de Muntstraat. Ook in 1912 zaten ze daar nog in de gevel. Maar op een gegeven moment zijn ze daar uitgebroken en kwamen in het depot terecht van waaruit ze in 1954 op de hoek van de Lenculenstraat werden herplaatst.

IN DE BLAUWE HAND
Markt 55

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons