Back Button

Bij de uitbouw van de in 1976 officieel geopende universteit werden verschillende grote oude gebouwen in de stad door de RUL (nu UM) in gebruik genomen. Binnen en buiten bij een drietal daarvan is dat feit door Ruud Mestrom in een modern chronogram vastgelegd.

Huize in den Nieuwenhof.
Voor 1500 verplaatsten vrome begijnen hun buiten de stadswal gelegen klooster naar de Zwingelput. De absis van de kapel dateert uit 1489, het schip uit 1661.
In de 19e en 20e eeuw werden de gebouwen als Armenhuis gebruikt voor wees- en voogdijkinderen. Renovatie door de Rijksuniversiteit Limburg in 1982 en in gebruik genomen door de juridische faculteit.

Naast de toegangsdeur is toen een steen geplaatst met de tekst: nova curia pavperes tvita sedes stvdii ivridici facta vniversitatis traIeCtensIs aVgeatVr IVrIsqVe Vere perItos gIgnat = Moge de Nieuwenhof die de armen onder zijn hoede genomen had en nu de zetel van de juridische wetenschap van de Maastrichtse universiteit is geworden, tot eer en aanzien komen en waarlijk goede rechtsgeleerden voortbrengen.

Op dit moment in 2021 is het University College hier gevestigd.

Interieur Nieuwenhof

Binnen in het voormalige klooster van de Nieuwenhof is het wapen aangebracht van Johannes Baptista de Grati en zijn vrouw Gertrudis Olieslagers. Beiden behoorden tot bekende Maastrichtse magistraatsgeslachten. Johannes de Grati was Luiks gezworen raad, paymeester, schepen, burgemeester en commissaris-instructeur te Maastricht in de jaren 1629-1662.

In het jaargetijdeboek van de Nieuwenhofkapel wordt van hem gezegd dat hij "veel arbeyt gedaen heeft int bouwen van ons clooster int iaer 1652".  
De Grati heeft het klooster dus geldelijk ondersteund. En zoals te doen gebruikelijk werd het wapen van de weldoener in de bouw aangebracht.  

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons