Back Button
Moge God (dit) gebouwde behoeden.

IN CIJFERS EN LETTERS,

CHRONOGRAMMEN:

De gewoonte om het stichtingsjaar of tijdstip van verbouwing voor het nageslacht vast te leggen, heeft een veelvoud aan jaartallen opgeleverd in verschillende uitvoeringen. Soms zijn ze echter niet zo gemakkelijk te ontdekken en op een kunstige manier verwerkt in chronogrammen.
Het woord chronogram, ook tijdvers of jaarschrift genoemd, komt van het Griekse woord ‘chronos’ dat tijd betekent en ‘gramma’ staat voor schrift.
Het is een tekst, meestal in het Latijn, die zich door de toepassing van cijferletters uitstekend goed leent om er een jaartal in te ‘verstoppen’. De letters M, D, C, L, X, V (of U) en I met tevens een cijferwaarde van respectievelijk 1000, 500, 100, 50, 10, 5 en 1, worden meestal extra groot geschreven - dikwijls ook nog anders gekleurd - en vormen samen opgeteld een Romeins jaartal. De rangschikking van die cijferletters is daarbij niet van belang.
Het is een mooie methode om een tweevoudige boodschap in woord en tijd over te brengen en het is een uitingsvorm die in het verleden erg in trek was bij het maken van een inwijdings-, vierings- of  herdenkingstekst. Iedereen die toen iets betekende schreef ook chronogrammen. Je kunt zelfs spreken van een barok modeverschijnsel. Op de Latijnse scholen werd het maken van chronogrammen gestimuleerd, zodat er zeker ook in Maastricht mensen zijn geweest die deze kunst verstonden.
In vergelijking met andere plaatsen staan in Maastricht opmerkelijk veel van die teksten op gevelstenen. Het is niet aannemelijk dat de doorsnee steenhouwer of opdrachtgever in staat was zo iets ingewikkelds samen te stellen. Er moeten dan ook ‘specialisten’ zijn geweest die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor al die jaarschriften op gevelstenen met dikwijls verder ‘gewone’ afbeeldingen als een waag of een Sint Martinus. Het toevoegen van een chronogram was dan een modieus extraatje.
 

2xV       (5)=      10

2xC    (100)=    200

1xD    (500)=    500

1xM  (1000)=  1000

samen=  1710

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons