De begeleidende attributen laten aan duidelijkheid niets te wensen over: een beker en een kan in de hand, en gezeten op een wijnvat. Dit moet de god Bacchus voorstellen.
De god Bacchus gold als de belichaming van de liefde, de levenslust en de dronkenschap. Hij sprak zeer tot de verbeelding van de mensen en te zijner ere werden feesten gevierd, die evenals de tegenwoordige wijn- en oogstfeesten hun oorsprong vinden in de raadselachtige eeuwige vruchtbaarheid der natuur.
Bacchusfiguren waren uiteraard een klassiek motief voor herbergen en werden graag gevoerd als garantie voor leut en dronkenschap, die in de tijd die aan de 19e eeuw vooraf ging niet zo'n negatieve klank had. Een cafénaam als "dronkemanshuysje" was alom bekend en werd blijkbaar niet als aanstootgevend ervaren.
Bij de voorstelling van Bacchus hoorde heel vaak een versje dat begon met: Hier zit ik op het vat en schenk het edel nat.
Sinds 1956 is de bovenverdieping van dit pand in eigendom van de Vrijmetselaarsloge La Persévérance No. 11, die op 1 maart 1763 is opgericht in de toenmalige gerenommeerde herberg "In de gouden Wintmolen" gelegen in de Grote Staat. Die gevelsteen bevindt zich nu aan de zijkant van het pand Havenstraat 3.
De Loge houdt sinds 1956 hier haar bijeenkomsten.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons