Back Button

De Augustijnenkerk, in Maastricht beter bekend als de Awwe Stiene, werd in 1659 met financiële steun van de landscommandeur van de Alde Biesen, Hendrik Huyn van Geleen en de stad Maastricht voltooid. Vandaar dat ook hun wapens op de voorgevel aan de Kesselskade zijn aangebracht.

Het eerste klooster van de augustijner orde bevond zich enkele meters zuidoostelijk van de huidige kerk, vlak bij de Maas. De kloosterkapel was zelfs deels over de stadsmuur gebouwd. Van deze eerste kerk is niets bewaard gebleven; de fundamenten van het klooster en de kapel zijn waarschijnlijk bij het graven van het kanaal Maastricht-Luik in de 19e eeuw verdwenen.

De kerk werd toegewijd aan de ‘allermachtigste en allerhoogste God, de gelukzalige Maria en de heilige bisschoppen Augustinus en Hubertus’, zoals daar ook boven de voordeur te lezen is.

De Awwe Stiene is na confiscatie in de Franse Tijd voor meerdere doeleinden gebruikt o.a. toneelzaal, stadsarmenschool, expositieruimte, repetitielokaal, disco, speeltuin, groentenmarkt en heeft in de jaren 1920 – 1968 ook nog gediend als parochiekerk, toegewijd aan de H. Jozef. Het kerkgebouw werd daarvoor in 1920 gerestaureerd en een nieuw priesterkoor toegevoegd. Ter herinnering daaraan werd in de zijgevel een chronogram ingemetseld.

(Na een liefdevolle restauratie en het toevoegen van een koor, ben ik toegewijd aan de H. Jozef.)

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons