De rode leeuw was de benaming van een brouwerij in de Bogaardenstraat 50, die in de achttiende eeuw aan de familie Zelis toebehoorde.
De rode leeuw van Holland werd behalve in dat gewest, ook daarbuiten aangetroffen vooral bij herbergen, die bij de Hollanders in trek waren. Dit kan ook hier het geval geweest zijn, want een brouwerij was meestal tevens herberg.
Tijdens de Franse belegering van 1794 werd het gebouw plat geschoten, maar de gevelsteen heeft het blijkbaar overleefd: AU LION ROUGE 1789 IN DEN ROODEN LEEUW.
Opvallend in het onderschrift is de schrijfwijze van DEN. Die kleine N is door de schilder niet geschilderd en dus op dit moment moeilijk te zien.
Ook de steenhouwer zal hem in eerste instantie bij het kappen wel vergeten zijn, zodat hij er later bij gefrommeld moest worden.
Toen de congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Latijn: Congregatio Fratrum Immaculatae Conceptionis Beatae Mariae Virginis; afgekort: F.I.C.), ook wel Broeders van Maastricht of Broeders van de Beyart genoemd, in 1840 door mgr. Ludovicus Hubertus Rutten werd gesticht, werd het klooster aanvankelijk gevestigd aan de Bogaardenstraat 50. Zie ook broedersvanmaastricht.nl
Het is een wereldwijde rooms-katholieke congregatie die haar hoofdzetel in Maastricht heeft en die vooral bekend is geworden vanwege haar werk in het onderwijs.
In 1854 werd de eerste lagere school opgericht, de Sint-Aloysiusschool, en in 1873 de Sint-Bernardusschool. In 1878 telden de diverse broederscholen in Maastricht 1700 leerlingen, waarvan 1500 uit minvermogende gezinnen kwamen (600 betaalden helemaal geen schoolgeld). Ook hadden de broeders in Maastricht al vroeg een opleiding tot onderwijzer om daarmee te voorzien in de opleiding van onderwijzers voor de vele lagere scholen in Nederland.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons