Back Button

Een van de belangrijke ambachten was dat van de goud- en edelsmeden. Dat is op meerdere gevelstenen terug te zien. Hoewel dit huis bekend was onder de naam "den gulden cop", is de voorstelling op de gevelsteen geen hoofd maar een gouden kelk.
In 1673 werden er nog geen erkers toegepast. Mogelijk is de erker nieuw vanaf 1880 toen de gevels in die rij bij de aanleg van de Percee verplaatst/afgebroken en vernieuwd zijn. Maar het kan ook van 1925 zijn, want toen werd de gevel gemoderniseerd en zijn de stenen ANNO en 1673 geschonken aan het museum. Deze jaarstenen zijn na een jarenlang verblijf "in het museum" weer naast de gevelsteen herplaatst. Iemand moet dus een goed geheugen gehad hebben of minstens een oudere foto van deze gevel.
Vermoedelijk zullen de jaartalstenen - net als bij de buurman op nr. 60 - oorspronkelijk aan de rand van de gevel zijn geplaatst.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons