Back Button

A LA MONTAGNE COURONNEE

IN DEN GECROONDEN BERGH

Met een beetje fantasie is op deze steen inderdaad een berg te ontdekken met op de top een kroon. Het toepassen van een kroontje op deze "croenenberg" is niet vreemd of zeldzaam en is waarschijnlijk toe te schrijven aan heraldische invloed. Toen gegoede burgers ook familiewapens gingen gebruiken, maakten ze natuurlijk gebruik van de voorbeelden in de adellijke wapens. En een kroon gaf duidelijk een voornamere uitstraling.

Het huis was in de achttiende eeuw eigendom van de familie Van den Bergh. De steen is mogelijk een toespeling op die familienaam.
Het gebruik van een Franse tekst was in het Franstalig georiƫnteerde Maastricht niet ongewoon, wel het feit dat deze steen tweetalig is.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons