Back Button

Er is iets mis met de gevelsteen 17 AU MOUTON BLANC 64 op de Kersenmarkt 10.
Niet met de voorstelling, maar met het onderschrift. De toepassing van kleine blokletters bij een gevelsteen van deze leeftijd, dat kan niet. Het is dan ook een geheel nieuwe steen naar het ontwerp van beeldhouwer Charles Vos. Het is in de plaats gezet van een ouder (staand) schaap, dat met afgehakte poten deerlijk gehavend uit een gevelaanpassing was gekomen.

Dat droeg ook het franstalige onderschrift, maar het was voor De Stuers aan het eind niet meer goed leesbaar en hij noteerde het dan ook als: au mouton bla(u of n). Dat prikkelde blijkbaar de fantasie van Van Lennep in zijn boek "De Opschriften", waar hij het arm schaap blauw, zo niet pimpelpaars van angst laat worden door de aanwezigheid van de wolf (Wolfstraat!). Fantasie moet je hebben!

Bouwtekening met het oude schaap

Een hedendaagse schildering van Jasmijn Fischer - atelier Ut Glaashoes.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons