Brusselsestraat 17, in de 18e eeuw meermalen de ˜hoveniersleube" genoemd, was het adres waar het gilde der gerderen van de tuinders en wijnbouwers (ja, die kende Maastricht toen ook) bijeenkwam.
Op de gevelsteen staat een man in pausornaat met tiara (driekroon) en ferula (kruisstaf); de attributen die bij dat ambt horen. Het opschrift luidt: S VRBANE.
Het is dus wel duidelijk dat het hier gaat om Urbanus; paus, martelaar en heilige. Maar hij was tevens de beschermheilige van het hoveniersgilde.
Hij wordt dan ook vaak afgebeeld met tuindersgereedschap, druiventros of wijnrank.
Op de steen rechts een snoeimes en links mogelijk een pootstok?; of iets wat qua vorm lijkt op een schepje, dat ook wel "plantgraafje" wordt genoemd.
Wat nog gemist wordt is een druiventros in zijn linkerhand. Nu is het alsof Urbanus daar een softijsje vast heeft dat komt uit de in dat pand gevestigde frituur.
Maar het betreft hier een bundel vlammen die bliksem moeten verbeelden. Men hoopte dat de heilige die "vlambliksem" letterlijk en figuurlijk in de hand zou weten te houden, want ze vereerden hem ook als beschermer tegen blikseminslag.
In Duitsland is paus Urbanus ( 235) patroon van vooral de wijnbouwers en trekken op "Sankt Urbanstag" de processies door de wijngaarden om op zijn voorspraak goed weer en een rijke wijnoogst af te smeken. Dat gebeurt op 25 mei als de wijnstokken in bloei staan en de kou van de IJsheiligen - hopen ze - uit de lucht is.
Hat Urbanstag schon Sonnenschein,
verspricht es viel und guten Wein.
In Frankrijk vereren ze trouwens een andere Urbanus als hun beschermheilige, nl. Urbanus van Langres.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons