De vroeger in Maastricht gevoerde huisnamen overziend, kan niet gezegd worden, dat men bij de keuze uit was op een zo uitzonderlijk mogelijke naam. Over het algemeen bleef men zo dicht mogelijk bij huis en ging de voorkeur uit naar alledaagse dingen, planten en dieren. Zo kwam je wel in bijna iedere straat een paard tegen in verschillende kleuren, al waren zwart en wit duidelijk favoriet.
Zwarte paarden zijn nu nog te zien in de Hoogbrugstraat 52: 17 IN HET SWART PAARD 86 en de Bernardusstraat (heette vroeger de Helstraat) 14: 17 AU CHEVAL NOIR 43.
Op de Boschstraat 40 stapt 17 IN HET WIT PEERT 49 rond, zo ook Muntstraat 10: 17 IN HET WIT PEERDT 54, en is in een uithoek van Maastricht op de Susserweg 104: 17 IN HET WIT PEERDT 79 terug te vinden. Een ander paard uit de Kruisherengang moet bij een verbouwing verdwenen zijn en zou zelfs verhuisd zijn naar Domburg.
Hier is duidelijk te zien hoe drie gevelopeningen (de deur en twee ramen) op de begane grond overgaan op de twee ramen van de eerste verdieping. Dat gebeurde door schuin weglopende raamstijlen (staanders) waardoor in het midden ruimte vrij kwam voor een trapeziumvormige gevelsteen.
Bij het buurhuis lopen die raamstijlen gewoon rechtdoor en had er ook een rechthoekige gevelsteen geplaatst kunnen worden, maar blijkbaar was toen een trapeziumvorm in de mode.
Binnen in huis bevindt zich nog een los reliëf met paarden, dat waarschijnlijk geen gevelsteen is maar gewoon een ornament en voor zover bekend niets met de vroegere huisnaam te maken heeft.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons