Maastrichter Smedenstraat 11-13
De naam ‘In het Schipken’ was bij het pand met nummer 11 al in 1703 in gebruik en waarschijnlijk nog langer. Wie toen de eigenaar was is nog niet achterhaald. Naast dit pand (mogelijk huisnummer 13) lag nog een pand met een ‘schip’ naam: ‘het Visschip van Dordt’. Het bevatte een smidse en de eigenaar ervan (goudsmid van beroep) had nog een ander pand in de Maastrichter Brugstraat genaamd ‘het Schipke’. Zijn beroep paste goed in deze straat met panden als ‘het Ketelken’, ‘Hamerken’ en ‘Hoefijser’, maar waarom al die scheepsnamen blijft onbeantwoord. Wel lag de straat op loopafstand van het Bat en de Vissersmaas. De plekken waar boten zaken deden.
De gevelsteen is gerestaureerd en iets ingekort. Daarbij doet zich iets geks voor. Op een foto van de oude steen uit 1960 wordt een ander jaartal genoemd ‘782’ en het is niet uitgesloten dat dit jaartal of de ‘2’ later is toegevoegd. In 1782 wordt het pand ‘het Schipken’ verkocht door weduwe Cornelia D’Heur aan haar kleinschoonzoon Cornelis Basiliée met de opdracht aanzienlijke reparaties uit te voeren. In 1783 verkoopt hij het pand alweer aan Maria Anna Debije. Het kan goed zijn, dat Basilée het jaartal toen heeft toegevoegd en dat bij de genoemde inkorting van de steen de ‘2’ is weggevallen, maar zekerheid is er niet.
De twee foto’s laten de Maastrichter Smedenstraat vóór en na de enorme herinrichting van het Stokstraatkwartier rond 1965 zien.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons