Back Button

In 1954 zou IN DEN ROES van de achter- naar de voorgevel van Hoogbrugstraat 25 zijn verplaatst. Eigenaardig is wel, dat de in de archieven vermelde buurhuizen aan de overkant te vinden waren. Is er toch sprake van een andere steen of verplaatsing?

Dat de naamkeuze van het huis meestal gebaseerd was op "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg", heeft in de uitbeelding daarvan op de gevelsteen de meest alledaagse onderwerpen opgeleverd, zelfs in veelvoud. Zo waren er in Maastricht zeven huizen, die de naam Roos voerden. Waarschijnlijk nog meer, maar die zeven hadden als bewijs daarvoor een gevelsteen met een roos aan de gevel. Als identiteitskenmerk dus niet bepaald uniek, behalve als het de familienaam was. Kleur kon zeker helpen, maar omdat meestal de straatnaam en buurhuizen werden vermeld, werd een vergissing tot een minimum beperkt.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons