De appeltjes van Oranje waren ook al in de 18e eeuw bekend. Het voeren van een oranjeboom was een mogelijkheid je politieke gezindheid te laten zien. Ja, zelfs in een stad als Maastricht, die, ondanks wat er allemaal over geschreven is, bij tijd en wijle stevig Oranjegezind is geweest. Zeker in 1768.
In dat jaar werd Willem V meerderjarig en benoemd tot erfstadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dat zal zijn populariteit een flinke boost gegeven hebben.
Toch werd Willem V geen erg succesvolle stadhouder. Hij kon moeilijk besluiten nemen met name in de strijd tussen de patriotten en de orangisten. Hij kreeg daardoor weinig gezag. De sterke wil van zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen versterkte het beeld van een zwakke stadhouder. Zelfs zij noemde hem een sufferd.
De aanhouding van prinses Wilhelmina in 1787 door de patriotten bij Goejanverwellesluis was de directe aanleiding voor haar broer Frederik Willem II van Pruisen om de republiek binnen te vallen en dit leidde tot de val van de Patriotten.
De gevel van Sporenstraat 14 is geheel origineel en vormt nog steeds een volmaakte eenheid met de gevelsteen, doordat de schuin weglopende gevelpilasters tussen de begane grond en de eerste verdieping als het ware over de randen van de gevelsteen heen lopen.
Boven zijn twee gevelvlakken voor de ramen; dat is beneden door die uitbuigende pilasters omgezet in ruimte voor twee ramen plus een deur. Op die plek, die daartussen ontstond, was plaats voor een trapeziumvormige gevelsteen die naar grootte en vorm precies op maat is gemaakt.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons