Back Button

De gevelsteen “IN DEN LUCHTER” bevindt zich nog op de oorspronkelijke locatie, die in 1542 werd bewoond door de geelgieter Christoffels. In het jaar 1542 vervaardigde hij in opdracht van de Magistraat enkele kanonnen met het stadswapen. De geelgieters waren lid van het kremersambt, waarin een groot aantal beroepen was verenigd zoals hoeden- en pruikenmakers, zeilmakers en touwslagers, maar ook brandewijnstokers en tabaksverkopers. De patroon van dit ambacht was Sint Nicolaas.

Wat bij veel gevelstenen bij een vroegere gevelaanpassing gebeurd is, is dat wegens ruimtegebrek of de steen helemaal verdween of voor een gedeelte. In het geval van de luchter is toen alleen de voet van de kandelaar weggekapt en afgedekt. Op een later tijdstip als geheel weer vakkundig en bijna onzichtbaar gerestaureerd. Al steekt hij natuurlijk naar beneden toe, wel een beetje 'raar' uit.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons