Back Button

De Sterre, afkomstig van brouwerij De Star in de Rechtstraat 50, lag in 1912 in het depot op het pleintje bij de Helpoort. Verhuisde meermalen mee met het Geschiedkundig Museum en werd in 1954 vanuit het Bonnefantenklooster op de Markt herplaatst.

De uitgebroken steen in het depot bij de Helpoort. Volgens bijschrift zonder opschrift, maar wie goed kijkt ziet de laatste 7 van onder de afbrokkelende verflaag doorschemeren.

Uit de geschiedenis van brouwerij de Sterre.

Op 30 september 1872 verschijnen voor de Maastrichtse notaris mr. Petrus Jacobus Hubertus Jessé de op Sint Pieter woonachtige rentenierster, weduwe van Willem Mathijs Haenen, en de in Wyck woonachtige koopman Melotte. De weduwe en de koopman hebben een koop gesloten met betrekking tot een woonhuis met brouwerij, magazijn en poort in de Rechtstraat in Wyck, genaamd "de Star". Dit gebouw had een uitgang via een gangetje, dat tegenwoordig nog steeds uitkomt op het Cörversplein. Dit gangetje ligt links van café Servaas. De koop werd gesloten tegen een koopprijs van 7.000 gulden.

Koopman Alexander Melotte zou zich na deze aankoop bierbrouwer gaan noemen, en twee jaar later (1874) werd hij via zijn dochter (1843-1900) de schoonvader van de in de Rechtstraat woonachtige bierbrouwer August Bosch, telg van de bekende bierbrouwersfamilie van brouwerij De Keyzer (thans museumbrouwerij Bosch). Schoonzoon Willem August Bosch blies reeds in 1883 zijn laatste adem uit, waarna Alexander Melotte in 1886 wederom de schoonvader werd van een bierbrouwer toen zijn dochter Maria Catharina hertrouwde met een andere telg uit de familie Bosch: de maar liefst zeventien jaar jongere Paul August Ernest Bosch. Deze nieuwe bruidegom was een zoon van een zwager van Maria Catharina Melotte, zodat zij tevens de (aangehuwde) tante was van haar echtgenoot. Hoe ingewikkeld kan het leven zijn?

Het brouwerijcomplex tussen de Rechtstraat en het Cörversplein is reeds lang verdwenen door sloop. Het lag op de huidige locatie van Kunstuitleen Maastricht (Rechtstraat 50) en waarschijnlijk ook van Ekoplaza Maastricht (Rechtstraat 48).
Bij de sloop werd de gevelsteen uit 1777 (hoe kan het ook anders: een ster) gered. Deze gevelsteen werd later herplaatst op het pand Markt 66.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons