Back Button

Een stadsgezicht als op een ansichtkaart, al zal niemand daarin de stad Antwerpen herkennen. Het is vroeger een veel gebezigde gewoonte geweest de herinnering aan de geboorte- of vroegere woonplaats levendig te houden. In achternamen bijvoorbeeld, maar ook veel huisnamen getuigen daarvan.
Zo vond men in Maastricht de stadsnamen van Maaseyck, Brusselt, Nimmegen, Ceulen, sHartogenbosch, Stockholm, Milaan, om er maar een paar te noemen.
Het is moeilijk de oorspronkelijke plek van IN DE STADT ANTWERPEN aan te geven. Hij heeft lang in een opslagplaats gelegen en is in 1923 aan het museum ten geschenke gegeven. Rond 1952 werd hij herplaatst op de Boschstraat 90.

Mogelijk zijn er meerdere gevelstenen met deze afbeelding geweest. Zo schrijft De Limburgse Leeuw III in 1683 over 'De Stadt Antwerpen'. Het jaartal van deze gevelsteen is echter 1763, maar dat wil niet zeggen dat het pand niet al zo heette want huisnamen werden niet automatisch uitgebeeld als gevelsteen/uithangbord of als tekst op de gevel vermeld. Interessant is dat in de gichtenregisters (aankoop/verkoop) van de periode 1665-1779 wel tien keer 'De Stadt Antwerpen' wordt genoemd met de reigenoten (buurhuizen) 'de Gulden Kettel' en 'het Gouden Hert' en daarvan is bekend, dat ze aan het begin van de Kleine Staat stonden. In een akte uit 1763 staan opmerkingen over geld voor 'opbouw' van 'De Gulden Kettel' en 'De Stadt Antwerpen' en over 'van vooren opnieuw op te maken'. Het lijkt om het verplicht verstenen van houten huizen en gevels vanwege brandveiligheid te gaan. In de zogenaamde realisatie in het gichtregister van een notariƫle akte verklaart Guillaume van der Heggen als gevolmachtigde van pastoor van der Heggen in Aubel een geldlening ontvangen te hebben van de drie gezusters Maurissen (een bekende koopmansfamilie in Maastricht), ter grootte van 6.700 gulden met een jaarlijkse rente van 3 gulden en 10 francs. Het jaartal 1763 zou dus wel eens met deze verbouwing te maken kunnen hebben. In de Journal de la Province van 1816 (zie knipselkrant) wordt het pand Kleine Staat 603 (nu 4) ook 'De Stad Antwerpen' genoemd.

Het blad De Maasgouw uit 1923 geeft aan, dat deze steen in de kelder van de Helstraat 1 (nu St. Bernardusstraat) was gevonden, met als kanttekening dat hoogbejaarden zich herinnerden dat de steen in de buurt van de Kattenstraat heeft gestaan. Nu kom je in Wyck meerdere plaatsnamen tegen in de huisnamen, maar Antwerpen zit daar niet bij. Al met al blijft de oorspronkelijke herkomst dus onbekend.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons