Back Button

Tot het molenaarsambacht behoorden ook de grutterijen, waar in de rosmolens verschillende granen grof werden vermalen en dat veelal werd gebruikt voor het aromatiseren van bier.

Een molen waar grut gemalen en verkocht werd en nog wel rijpe grut, alsof dat niet zo maar vanzelfsprekend was (Grut is min of meer een verzamelnaam voor allerlei gewassen, die gebroken of gemalen werden).
Maar "reyp" is ook het Maastrichtse woord voor wiel, hoepel of rad en is op de gevelsteen mogelijk een verwijzing naar het wiel dat door het blinde paard in beweging werd gezet. Misschien slaat het ook wel op het rondje dat het arme dier steeds moest lopen en dat in de vorm van een ring staat afgebeeld. Al is dat natuurlijk wel wat ver gezocht.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons