Back Button

Er zijn in Maastricht een groot aantal stenen bewaard gebleven, waarin een boodschap wordt uitgedragen. Meestal een herinnering aan bepaalde personen of om een gebeurtenis levend te houden, maar soms ook wordt er een algemeen verlangen naar vrede, voorspoed in de steen vereeuwigd. Opschrift en afbeelding van IN DE DUYSENT VREES is ontleend aan Mattheus X:16 : "Ziet ik zend U als schapen te midden van wolven". Dit Bijbelse motief werd ook elders in het land veel gebruikt in meerdere variaties, met als overeenkomst dat er altijd sprake was van een bedreigd lam en de achterliggende gedachte: als God het belieft hoef je niet bang te zijn, want Hij zal je beschermen.

De bouwheer van Plankstraat 4, de schipper Dominicus Bauduin, zal gedacht hebben: "Dubbel houdt beter", en liet op de bovendorpel van de deur nog een chronogram aanbrengen: ”eXstrVCtVM baVDUIn ConserVetVr, dat de vrome wens bevat, dat dit huis, gebouwd door Bauduin, bewaard zou mogen blijven.

Opmerkelijk is dat er door de beeldhouwer een fout gemaakt is in eXstrUCtUM (of het moet foutief op het voorbeeldbriefje hebben gestaan) en dat de vergeten letter R er nog klein bij gefoeteld is.

Dat verandert echter niets aan het rekensommetje waarmee het jaar uit te rekenen is waarin dit huis gebouwd is. Want die Latijnse tekst is een tijdvers, waar de grotere hoofdletters ook een cijferwaarde vertegenwoordigen.

I            = 1
V en U  = 5
X           = 10
C           = 100
D           = 500
M          = 1000

Plankstraat 4 vlak voor de grote renovatie
van het Stokstraatgebied rond 1960.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons