Back Button

Deze olifant uit 1652 draagt een soort toren of pagode op zijn rug, wat er op duidt dat het hier om een tamme olifant gaat.
Dit dier werd voornamelijk door de koekbakkers gevoerd, omdat het gezien werd als de vertegenwoordiger van de Oosterse landen, waar de specerijen vandaan kwamen die verwerkt werden in de zgn. peperkoeken.

Ten tijde van het ontstaan van het pand woonde er in ieder geval geen koekbakker. Het pand was namelijk in 1638 in het bezit van de magistraat Hendrick van Buel, die het verhuurde aan de wijnhandelaar Jacob Massing. In 1656 werd in dit pand een overeenkomst getekend tussen Massing en de gentillehomme (meesterglasblazer) Christophe delle Peche en twee beleggers om in Smeermaas een “Glaserije” te stichten. Het startkapitaal van de vier vennoten werd in een koffer in de “Oliphant” bewaard.

Later kwam het pand in eigendom van de familie Bauduin. Zij stamden oorspronkelijk uit Elsloo en waren binnenvaartschippers. Vanwege de steeds vaker optredende sluitingen van de Maasvaart en de algemene onveiligheid buiten de stad, vestigden ze zich "op stand" in dit pand. Uit deze familie stammen de Bauduins van de 19e eeuw: burgemeester, "super-directeur" van alle gemeentebedrijven, deken en vicaris in het bisdom Roermond en vermicellifabrikant(en).

 

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons