Back Button

Verloren was het varken niet, ook niet onvindbaar (lag een hele tijd in Heerlen en Houthalen) maar hij was al heel lang verdwenen uit de gevel van Boschstraat 65 waar hij in 1865 nog voor het laatst door Victor de Stuers was gesignaliseerd.

Die gevelsteen is nu door eigenaar Jean Hesemans beschikbaar gesteld om op de oorspronkelijke plek te worden herplaatst.

De vroegst bekende vermelding van de huisnaam "het varken" is van 1708; vanaf 1719 werd dat "het groot varken" gelegen naast "het klein varken". Mogelijk is hier sprake van een afsplitsing of aanbouw, want het tegenwoordige huis nr. 63 is wel kleiner maar heeft dezelfde maatvoering als dat van nr. 65.
Dat er nu op nr. 63 een vos te zien is, is een toevalligheid, want die is pas veel later en historisch onterecht van Achter het Vleeshuis naar hier herplaatst.

In 1839 stond er in de Journal de Limbourg een verkoopadvertentie van 'het gulden verken', Boschstraat 1335 (= nu 65). Dat was toen van de erven van Jean Joseph Gijsen, koopman en herbergier. Nieuwe eigenaar werd Hendrik Jozef Schaepkens, spekslager.

In 1865 verkocht aan Johannes Rongen, spekslager, waarna er in 1866 nog een verbouwing moet zijn geweest. Daarbij is vermoedelijk de pui aangepast en een gevelbrede kroonlijst op consoles toegevoegd waarbij de gevelsteen wegens plaatsgebrek uit de gevel is verdwenen.

In 1921 kwam Henricus Hubertus Leonardus Nicolaas Hesemans, slager, gehuwd met Catharina Hubertina Beijers, op Boschstraat 65 wonen bij slager Petrus Rongen van wie hij de zaak in 1928 kon overnemen.
In 1946 overleed HHLN Hesemans, werd weduwe Beijers als eigenaar genoteerd en de kinderen als mede-eigenaren toegevoegd.
In 1976 ging dit eigendom geheel over naar de zoon Johannes Hubertus Josephus Hesemans, (1924-2002) gehuwd met Maria Martha Hendrika Kuijpers, die dus de slagerij hadden voortgezet.

Jean Hesemans en Ria Kuijpers in hun vernieuwde winkel 1963

Hun zoon Jean weet te vertellen dat de gevelsteen - zo lang hij zich kan herinneren - gelegen heeft los bovenop de oven in de slagerij van zijn vader. Hij heeft het varken in 1984 meegenomen na de verkoop van het pand aan slager Willems. Dat is tot 1987 als slagerij van Jean Paul Willems in gebruik gebleven; daarna werd het verhuurd en kreeg het een andere bestemming.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons