Back Button

In het cijnsregister van Wijck 1520 wordt Rechtstraat 77 'dat sweert' genoemd. Ook in de 17e en 18e eeuwse gichten kom je 'het zwaard' daar regelmatig tegen.

Als er toen iets te zien is geweest, moet dat een zwaard zijn geweest, niet als wapen van een edelsman maar  vermoedelijk als uithangteken van een zwaardveger.

Het is echter niet het zwaard dat er nu in de gevel is gepland, want dat is modern en dus een mooi staaltje van historievervalsing.

Nog niet zo lang geleden was op die plek een lege gevelsteen te zien, maar waren er geen sporen te zien dat de voorstelling  zou zijn weggekapt. Was er mogelijk eerder iets op geschilderd dat (goedkoper was dan een gekapte reliefgevelsteen) en door weersinvloeden is verdwenen?

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons